• Prva pasivna poslovna zgrada u RH

  Tvrtka Rudan je primjenila znanje vlastitih inženjera i najbolje primjere iz prakse kako bi postigla A+ energetski razred u ovoj zgradi čiju inovativnost upotpunjuje moderna arhitektura.

  Zgrada Rudan
 • ESCO tvrtka

  Realizaciju prvog ESCO projekta u RH započela je upravo tvrtka Rudan 2000. godine.

  Više informacija

  ESCO projekti
 • Energo Monitor

  Energo Monitor je računalno-poslovni sustav za energetski učinkovito praćenje potrošnje vode i energenata a kojeg su razvili djelatnici tvrtke.

  Više informacija

  Energo Monitor
 • Energetska učinkovitost

  Energetska učinkovitost se nametnula kao jedna od najvažnijih tema u hrvatskom ali i svjetskom gospodarstvu. Tvrtka Rudan ima dugogodišnje iskustvo provedbe projekata energetske učinkovitosti u raznim sektorima.

  Više informacija

  Energetska učinkovitost

Aktual: ESCO model – idealno rješenje za smanjenje potrošnje vode

Prenašamo članak iz tjednika Aktual

Tvrtka Rudan d.o.o., zahvaljujući svojim revolucionarnim postignućima u sferi smanjenja potrošnje vode, posljednjih godina bilježi golem rast, te se kontinuirano nalazi na listi najbrže rastućih hrvatskih poduzeća. Ključna prednost Rudanovog poslovanja, osim izvrsnih rezultata koje postiže, je tvrtkin model poslovanja. Riječ je o vrsti ESCO modela koja klijentima omogućava da ostvare milijunske uštede bez ikakvog rizika i bez uložene kune. Naziv ESCO dolazi od engleskog naziva Energy Service Company, a faktički podrazumijeva poslovni model gdje tvrtka – partner ulaže vlastita sredstva, radnu snagu i tehnologiju, a naplaćuje se isključivo iz dijela ostvarene uštede. Kod nas je taj naziv malo dvojben jer se vodu ne smatra energentom, no ona to ipak jest, naročito u formi grijane vode ili pare. Radi se o poslovnom modelu u kojem tvrtka s vlastitom radnom snagom preuzima kompletnu brigu oko održavanja vodovodnog i hidrantskog sustava kroz određeni broj godina. Zauzvrat, za razliku od nekih sličnih kompanija, naplaćuje se isključivo iz dijela ostvarene uštede. Želja tvrtke Rudan jest da klijent od prvog dana osjeti efekt ostvarenih uštede. Pojednostavljeno rečeno, klijent bez uložene kune ostvaruje milijunsku godišnju uštedu vode, rješava se brige oko održavanja sustava te dobiva kompletno saniranu i nadziranu infrastrukturu.

Takav revolucionarni poslovni model dosad je privukao cijeli niz velikih i uglednih hrvatskih kompanija kao što su brodogradilišta Brodotrogir, Brodosplit, „Viktor Lenac“, BK Kraljevica, Luka Rijeka, TLM, ali i niz državnih institucija i javnih poduzeća, poput bolnica ili tvrtki iz sastava Hrvatskih željeznica. Iako u Rudanu tvrde kako uštede variraju od projekta do projekta, smatra se kako u pravilu postižu uštede vode između 40 i 90 posto.
Veliki dio vode se gubi i prije nego što stigne do krajnjeg potrošača, uglavnom zbog dotrajalog sustava i neracionalnog trošenja.

Upravo zbog toga, Rudan d.o.o. je razvio sustav nadzora i praćenja potrošnje u realnom vremenu pod nazivom Aquacontrol. Nedavno je tvrtka predstavila i iPhone aplikaciju “Svaka kap”, kao prvu hrvatsku, ali i svjetsku, aplikaciju razvijenu s ciljem uštede vode u kućanstvima ali i u poslovnim subjektima. Cilj aplikacije je izračun moguće uštede vode u odnosu na prosjek na mjesečnoj ili godišnjoj razini.

PDF verzija članka.

Tagovi: , ,