• Prva pasivna poslovna zgrada u RH

  Tvrtka Rudan je primjenila znanje vlastitih inženjera i najbolje primjere iz prakse kako bi postigla A+ energetski razred u ovoj zgradi čiju inovativnost upotpunjuje moderna arhitektura.

  Zgrada Rudan
 • ESCO tvrtka

  Realizaciju prvog ESCO projekta u RH započela je upravo tvrtka Rudan 2000. godine.

  Više informacija

  ESCO projekti
 • Energo Monitor

  Energo Monitor je računalno-poslovni sustav za energetski učinkovito praćenje potrošnje vode i energenata a kojeg su razvili djelatnici tvrtke.

  Više informacija

  Energo Monitor
 • Energetska učinkovitost

  Energetska učinkovitost se nametnula kao jedna od najvažnijih tema u hrvatskom ali i svjetskom gospodarstvu. Tvrtka Rudan ima dugogodišnje iskustvo provedbe projekata energetske učinkovitosti u raznim sektorima.

  Više informacija

  Energetska učinkovitost

Energetska obnova splitskog KBC-a na Križinama

Prenosimo članak s portala Croenergo.

Split, 19. prosinca 2014. – Za manje od godinu dana splitski KBC na Križinama trebao bi biti energetski obnovljena, najavio je u petak u KBC-u Split ministar zdravlja Siniša Varga, naglasivši kako je riječ o najvećem projektu ulaganja u energetsku učinkovitost ove godine, vrijednom 114 milijuna kuna.

Potpisivanje Krizine

Ugovor o energetskoj obnovi splitske bolnice na Križinama potpisao je zajedno sa sanacijskim upraviteljem KBC Split Koljom Poljakom i tvrtkom Rudan d.o.o. koja će obaviti radove. Rok za završetak radova je 1. listopada 2015. godine.Potrošnja energenata treba biti manja za 52 posto manja. Ministar Varga rekao je da će tijekom 14 godina, koliko iznosi maksimalno vremensko razdoblje koje predviđa program obnove zgrada javnog sektora, splitska bolnica na energentima uštedjeti pet milijuna kuna. Tijekom radova na energetskoj obnovi sanirat će se građevinski objekti, zamjeniti otvori, rekonstruirati kotlovnica i toplinska podstanica. Također ugradit će se toplinski solarni sustav, rekonstruirati rasvjeta i praonica te sanirati sustav vodoopskrbe. Ovim potpisivanjem ugovora krećemo u pripremu. Uskoro će se postaviti skele i radovi će se “zahuktati” da bi se iskoristilo ljeto i razdoblje bez kiše te posao završio u desetom mjesecu, a mi dobili novu bolnicu. Praktički ćemo imati bolnicu kakva je bila kada je izgrađena. Ako to možete zamisliti, to je jedan prekrasan objekt u kojem će biti ugodno raditi i liječiti se, izjavio je novinarima sanacijski upravitelj KBC Splita Kolja Poljak. Mi po tom modelu već sada radimo energetski certifikat za bolnicu Firule i on je već na pola puta napravljen, a do proljeća će biti gotov i nakon toga idemo prema APN-u na natječaj da se netko javi i da je po ovom istom modelu obnovimo, dodao je dr. Poljak. KBC Split je time napravio kvalitetan energetski plašt, te mu samo preostaje još ulaganje u unutrašnjost, naglasio je ocijenivši da će nakon ulaganja u energetsku učinkovitost ta bolnica i grad biti mirni sljedećih 30 godina. Na upit novinara obećao je kako se radovi neće odraziti na rad bolnice, odnosno na pacijente koji se tamo budu nalazili jer je već napravljen hodogram na koji način će se radovi odvijati, te da nijedan pacijent neće ničim biti uskraćen. Na upit novinara nedostaje li splitskoj bolnici medicinskih sestara i liječnika sanacijski upravitelj je rekao da su zadnje dvije godine primili više liječnika i medicinskih sestara nego posljednjih nekoliko godina. “Nama još uvijek nešto nedostaje, ne toliko mnogo kao prije i imamo obećanje, te ćemo sigurno još nešto primati i specijalizanata i medicinskih sestara, nadam se vrlo uskoro. Idemo u transformaciju prema uslugama, prema dnevnim bolnicama i više se neće plaćati po paušalu i krevetima, pa na taj način radimo i nekakvu novu sistematizaciju potreba.“, zaključio je dr. Poljak. Ministar Siniša Varga unatoč tome što su se novinari spremali postaviti mu pitanja otišao je tijekom konferencije za medije ne želeći davati nikakve izjave.

 

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Tagovi: , , , ,