• Prva pasivna poslovna zgrada u RH

  Tvrtka Rudan je primjenila znanje vlastitih inženjera i najbolje primjere iz prakse kako bi postigla A+ energetski razred u ovoj zgradi čiju inovativnost upotpunjuje moderna arhitektura.

  Zgrada Rudan
 • ESCO tvrtka

  Realizaciju prvog ESCO projekta u RH započela je upravo tvrtka Rudan 2000. godine.

  Više informacija

  ESCO projekti
 • Energo Monitor

  Energo Monitor je računalno-poslovni sustav za energetski učinkovito praćenje potrošnje vode i energenata a kojeg su razvili djelatnici tvrtke.

  Više informacija

  Energo Monitor
 • Energetska učinkovitost

  Energetska učinkovitost se nametnula kao jedna od najvažnijih tema u hrvatskom ali i svjetskom gospodarstvu. Tvrtka Rudan ima dugogodišnje iskustvo provedbe projekata energetske učinkovitosti u raznim sektorima.

  Više informacija

  Energetska učinkovitost

Glas Istre i 5 portal: Istarske tvrtke na najvećim projektima energetske obnove javnih zgrada

U Istarskoj županiji ESCO model poznat je od 2000. godine kada je tvrtka Rudan d.o.o. iz Žminja provela prvi takav projekt u Hrvatskoj i to u brodogradilištu Uljanik

Tržište kompletnih energetskih obnova objekata u državnom vlasništvu putem ESCO modela, trenutno je jedan od zamašnjaka rasta u građevinskom sektoru. ESCO je poslovni model u kojem ESCO tvrtka ulaže vlastita sredstva, radnu snagu i tehnologiju, a naplaćuje se iz ostvarene uštede kroz duži niz godina. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodatno stimulira sufinancirajući  40 posto opravdanih troškova projekta

U Istarskoj županiji je ESCO model poznat od 2000. kada je tvrtka Rudan d.o.o. iz Žminja, provela prvi takav projekt u Hrvatskoj i to u brodogradilištu Uljanik. Zato i nije slučajno da ista tvrtka  danas stoji na čelu najvećih projekata energetske obnove javnih objekata. U 2015.  je započela i dovršila energetsku obnovu bolnice Križine u Splitu.

Sedam tvrtki iz Istre posluju na području cijele Hrvatske

Uspješna provedba takvih projekata nije moguća bez jakih i stručnih partnera, kojih Istarska županija svakako ima. Tako se na projektima obnove bolnica Križine i Karlovac  koristio izolacijski materijal od kamene vune za fasadu, iz  Rockwoolove tvornice u Potpićnu. Pazinska tvrtka Vladimir Gortan u dijelu projekta Križine pružila je usluge logistike, inženjeringa i izvođenja radova. Također, stolariju na bolnici Križine izradilo je i ugradio proizvođač Alu i PVC stolarije ABS iz Kukurini ,dok je pulski EA obrt u manjem dijelu obavljao fasaderske poslove. Projektni studio A.G.M. projekt iz Labina, je u suradnji s inženjerima Rudana sudjelovao na izradi projektne dokumentacije za bolnicu u Splitu.

Po istom modelu su u tijeku radovi na energetskoj obnovi, na općoj bolnici Karlovac, dok je projekt energetske obnove bolnice Firule u Splitu u fazi izrade projektne dokumentacije.

Od tvrtke Rudan saznajemo, kako je ukupna vrijednost projekta energetske obnove opće bolnice u Karlovcu 62 milijuna kuna s PDV-om, od kojih će Fond za zaštitu okoliša izdvojiti nešto više od 24 milijuna kuna, dok će preostalih 38 uložiti žminjska tvrtka. Bolnica Karlovac će tu investiciju otplatiti u narednih 14 godina kroz ostvarene uštede u potrošnji energije.

Potrošnja energije će se nakon obnove bolnice prepoloviti, što znači godišnju uštedu od gotovo 4 milijuna kuna. Također, važno je znati da će se obnavljanjem bolnice postići viša kvaliteta radnog okruženja za sve zaposlene te veći komfor za pacijente.

Na projektu sudjeluje ukupno 25 tvrtki s preko 130 radnika

Svi oni imaju i jedan važan zadatak, a to je da bolnica za vrijeme trajanja radova normalno funkcionira i da svi korisnici imaju osigurane uvjete za nesmetan boravak u bolnici i njenom krugu. Upravo to u Rudanu i ističu kao glavni izazov:

„Ovakvi su projekti izuzetno kompleksni jer obnova ne smije ometati normalno funkcioniranje bolnice koja cijelo vrijeme mora biti na usluzi pacijentima. Iz tog nam je razloga iznimno bitna i dokazana stručnost partnera i kvaliteta materijala koji se ugrađuju, a sve kako se ne bi narušila sigurnost pacijenata, djelatnika kao ni izvođača radova.“ – istaknuo je Danijel Benčić, član uprave tvrtke Rudan, i voditelj projekata energetske obnove.

Na zgradi se mijenja vanjska stolarija, postavlja se izolacija od kamene vune na krovu i ovojnici, postavlja se energetski učinkovita rasvjeta sa LED tehnologijom, solarni kolektori i dizalice topline za pripremu potrošne tople vode, a stacionarni dio će se opremiti i centralnim sustavom hlađenja. Isto tako, umjesto dosadašnjeg energenta (lož ulje), bolnica će ubuduće za grijanje koristiti prirodni plin. Planirani rok završetka projekta OB Karlovac je kraj rujna 2016. godine.

Energetski se obnavljaju i stambene zgrade

Uz energetsku obnovu ovakvih velikih i kompleksnih objekata, država i FZOEU (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost) potiču i sufinanciraju projekte energetske obnove stambenih zgrada. – „U Hrvatskoj je dosad obnovljeno na stotine stambenih zgrada, njih je najveći broj u Rijeci, Labinu i Puli, a taj se trend polako širi i na ostale dijelove Hrvatske. Najveći broj zgrada obnovljen je izolacijom od kamene vune jer je zaštita u slučaju požara jako važna budući da kamena vuna ne gori i na taj način osigurava dodatne minute za sigurnu evakuaciju. Nadamo se da će Vlada nastaviti financijski poticati takve projekte budući da su se oni pokazali kao veliki pokretač gospodarskih aktivnosti“ rekao nam je  Vjekoslav Visković, direktor prodaje iz tvrtke Rockwool.

Kvalitetni i stručni ljudi za nova radna mjesta

S obzirom da je tržište energetskih obnova u razvoju te se očekuje još mnoštvo projekata, naši sugovornici su istaknuli da im je iznimno važno pronaći kvalitetnu i stručni radnu snagu, te da se i tu oslanjaju na lokalne snage. Tako je tvrtka Rudan ove godine otvorila nekoliko novih radnih mjesta i zaposlila tri mlada inženjera, dva terenska radnika, te primila pet studenata na praksu iz područja energetske učinkovitosti. Tvrtka Rockwool je prošle godine zaposlila dvadesetak  novih djelatnika.

Ova priča o partnerstvu Istarskih tvrtki na izrazito kompetitivnom tržištu energetske učinkovitosti je ohrabrujuća i drugačija, upravo zato što prikazuje da se u Istri razvijaju i tvrtke koje nisu usko vezane uz turizam, te da unutrašnja Istra otvara novi djelokrug poslovanja koji su traženi na području cijele Hrvatske.

Adriano ŠĆULAC

Tagovi: , , , , , ,