• Prva pasivna poslovna zgrada u RH

  Tvrtka Rudan je primjenila znanje vlastitih inženjera i najbolje primjere iz prakse kako bi postigla A+ energetski razred u ovoj zgradi čiju inovativnost upotpunjuje moderna arhitektura.

  Zgrada Rudan
 • ESCO tvrtka

  Realizaciju prvog ESCO projekta u RH započela je upravo tvrtka Rudan 2000. godine.

  Više informacija

  ESCO projekti
 • Energo Monitor

  Energo Monitor je računalno-poslovni sustav za energetski učinkovito praćenje potrošnje vode i energenata a kojeg su razvili djelatnici tvrtke.

  Više informacija

  Energo Monitor
 • Energetska učinkovitost

  Energetska učinkovitost se nametnula kao jedna od najvažnijih tema u hrvatskom ali i svjetskom gospodarstvu. Tvrtka Rudan ima dugogodišnje iskustvo provedbe projekata energetske učinkovitosti u raznim sektorima.

  Više informacija

  Energetska učinkovitost

Jačanje kapaciteta – poboljšanje energetske učinkovitosti u poljoprivredno-prehrambenim tvrtkama

Tvrtka Rudan održala je predavanja na radionici „Jačanje kapaciteta – poboljšanje energetske učinkovitosti u poljoprivredno-prehrambenim tvrtkama“ koja se je održala u utorak, 27. svibnja 2014. godine u u konferencijskoj dvorani Hotela Park Plaza Histria u Puli.

Cilj radionice je informirati sve zainteresirane o mogućnostima poboljšanja energetske učinkovitosti u poljoprivredno-prehrambenim tvrtkama koje se bave proizvodnjom i preradom mesa, mlijeka, vina, maslina, žitarica i voća. Radionica je jedna od aktivnosti europskog projekta SINERGIA – „Povećanje energetske učinkovitosti transferom inovacija poljoprivredno-prehrambenim tvrtkama Mediterana“.

Rudan stručnjaci prezentirali su tvrtku Rudan kroz dva predavanja i to „Prezentacija tvrtke Rudan d.o.o.“ koju je odradila regionalna voditeljica prodaje Margareta Kocijančić i predavanje sa temom ” Energetski pregled“ održano od diplomiranog inženjera elektrotehnike Dejana Jelenčića.

Tvrtka Rudan d.o.o. uključena je u međunarodni projekt SINERGIA kao pružatelj savjetodavnih usluga za upravljanje energijom prema ugovoru sa AZRRI – Agencijom za ruralni razvoj Istre. Početkom ove godine započela je realizacija ugovora koji se provodi u dva sektora i to: mljekarskoj i mesnoj industriji i traje do lipnja 2015. g.

Radi se zapravo o aktivnostima u sedam tvrtki Istarske županije. Te se aktivnosti odnose na: odgovore na pitanja „Zašto i kako racionalizirati potrošnju i upravljati troškovima energije?“, izvođenje energetskih pregleda, pregleda utroška energije proizvodnih pogona, izvođenje prijedloga mjera energetske učinkovitosti sukladno poslovnim procesima odabranih tvrtki, te izrada tehničko-ekonomskih analiza predloženih mjera.

Radi boljeg informiranja o sadržaju projekta za istaknuti je da se provedbene aktivnosti odnose na: unaprjeđenje energetske učinkovitosti uključujući i ankete o potrošnji energije, te provedbu DSS (Decission Support system) za simulacije velikih scenarija energetske učinkovitosti za mala i srednja poduzeća u izabranoj industriji. Tvrtka Rudan zapravo priprema e-biltene koji moraju biti prilagođeni lokalnim potrebama i širenju informacija za sve sudionike opskrbnog lanca u poljoprivredno-prehrambenoj industriji i moraju sadržavati vijesti o aktivnostima projekta, propise i druge slične informacije o energetskoj učinkovitosti.

Nadalje, tvrtka Rudan će također sudjelovati i na dvije radionice u Istarskoj županiji sa predavanjima o najboljoj postojećoj praksi i tehnologijama za energetsku učinkovitost u sektoru poljoprivredno-prehrambene industrije u našoj županiji.

U konkretnom radu u istarskim tvrtkama koje učestvuju u projektu tvrtka Rudan će obraditi potrošnju energije za svaki segment proizvodnog lanca i dr., pa sve do formiranja procjene za svaku tvrtku zasebno.

Energetski je pregled prvi temeljni korak za poboljšanje energetske učinkovitosti i minimiziranje gubitaka energije. Upravo iz tih razloga Rudan d.o.o. će napraviti 7 energetskih pregleda u odabranim tvrtkama i tako integrirati inovativna i prilagođena rješenja za postizanje energetske učinkovitosti. Potom će izraditi studije s preporukama o energetskoj učinkovitosti čime će se razvijati novi pristupi, metode i alati, a njihovim pretvaranjem u praktična rješenja za poboljšanje inovativnosti dolazi se do poboljšanja prijenosa znanja u ovoj industriji s posebnim naglaskom na mala i srednja poduzeća.

Sve je to upravo sukladno Strategiji energetskog razvitka Republike Hrvatske i preuzetih obveza iz ciljeva „20 20 20“ kao jedan od strateških ciljeva nacionalne energetske politike Republike Hrvatske. Stoga, veoma je važno da su upravo istarske tvrtke uključene u takve Programe kojima ukazuju na osviještenost u području energetske učinkovitosti i upravljanju svojim troškovima energije.

Tagovi: , ,