• Prva pasivna poslovna zgrada u RH

  Tvrtka Rudan je primjenila znanje vlastitih inženjera i najbolje primjere iz prakse kako bi postigla A+ energetski razred u ovoj zgradi čiju inovativnost upotpunjuje moderna arhitektura.

  Zgrada Rudan
 • ESCO tvrtka

  Realizaciju prvog ESCO projekta u RH započela je upravo tvrtka Rudan 2000. godine.

  Više informacija

  ESCO projekti
 • Energo Monitor

  Energo Monitor je računalno-poslovni sustav za energetski učinkovito praćenje potrošnje vode i energenata a kojeg su razvili djelatnici tvrtke.

  Više informacija

  Energo Monitor
 • Energetska učinkovitost

  Energetska učinkovitost se nametnula kao jedna od najvažnijih tema u hrvatskom ali i svjetskom gospodarstvu. Tvrtka Rudan ima dugogodišnje iskustvo provedbe projekata energetske učinkovitosti u raznim sektorima.

  Više informacija

  Energetska učinkovitost

Lider: profil poduzeća Rudan d.o.o.

Poduzeće Rudan d.o.o. osnovano je 1994. Osnovna mu je djelatnost racionalizacija potrošnje energentaprema modelu ESCO/WASCO te optimizacija, nadzor i ugradnja sustava za daljinski nadzor potrošnje.

ESCO dolazi od engleske skraćenice za Energy Service Company, a WASCO od Water Service Company i označava poslovni model prema kojemu poduzeće potpuno samostalno financira projekt uštede vode, a naplaćuje se isključivo iz dijela uštede koju ostvari u određenom broju godina. Tako poduzeće preuzima sav rizik provedbe projekta, a klijent novac koji bi inače potrošio za projekt racionalizacije potrošnje može preusmjeriti u svoj osnovni biznis.

Klijenti

Klijenti su im najveća hrvatska brodogradilišta (Luka Rijeka, Uljanik, 3. maj, Brodotrogir, Brodosplit), velika turistička poduzeća (Istraturist, Adris grupa, Riviera Holding, NP Brijuni), velika komunalna društva, Coca-Cola, Bauhaus, Metro, Badel i mnogi drugi.

Da bi zaokružilo svoju ponudu i pružili potpunu uslugu, poduzeće Rudan d.o.o. ima i odjel koji se bavi ugradnjom i servisiranjem ugostiteljske opreme, klimatizacije te svih strojarskih i elektroinstalacija u industriji.

Dobitnik je više priznanja, od kojih je najvažnija Zlatna kuna HGK kao najbolje malo poduzeće u Istarskoj županiji za 2005. Godine 2008. uveo je sustav kvalitete ISO 9001:2008 za učinkovito upravljanje energentima. Od 2005. stalni je član Gazela hrvatskoga gospodarstva.

Projekti

Na zahtjev klijenata čija potrošnja vode nije toliko velika da bi mogli ozbiljnije uštedjeti godine 2008. razvio je sustav daljinskog nadzora potrošnje vode – Aquacontrol.

Riječ je o uređaju koji se montira na vodomjer čiji je zadatak pratiti potrošnju vode 24 sata na dan i u slučaju incidenta GSM-om poslati alarm na dodijeljeni broj mobilnog telefona. U slučaju redovite potrošnje uređaj šalje stanje vodomjera jedanput na dan; ono se prati putem interneta na posebno razvijenom sučelju.

Uređaj se ne prodaje, nego se daje u najam. U cijenu najma uključeni su uređaj, softver, GSM kartica,ugradnja uređaja i njegovo održavanje. Cijena najma ovisi o količini vodomjera kod klijenta; nekoliko je stotina kuna na mjesec po uređaju.Tako se i malim ulaganjem može mnogo uštedjeti.

Protekle dvije godine tvrtka je razvijala projekte uštede vode i u drugim velikim sustavima poput bolnica, rafinerija, raznih proizvodnih poduzeća, željeznice i sl. Rudan d.o.o. s optimizmom gleda u budućnost. Njegova je misija učinkovitim upravljanjem i primjenom novih tehnologija postati vodeće poduzeće u uštedi energenata u Hrvatskoj. Osim znatne uštede klijentima pridonosi i globalnom očuvanju prirodnih resursa i zaštiti okoliša.

Preuzmite cijeli članak koji je objavljen u Lideru (PDF)

Tagovi: , , ,