• Prva pasivna poslovna zgrada u RH

  Tvrtka Rudan je primjenila znanje vlastitih inženjera i najbolje primjere iz prakse kako bi postigla A+ energetski razred u ovoj zgradi čiju inovativnost upotpunjuje moderna arhitektura.

  Zgrada Rudan
 • ESCO tvrtka

  Realizaciju prvog ESCO projekta u RH započela je upravo tvrtka Rudan 2000. godine.

  Više informacija

  ESCO projekti
 • Energo Monitor

  Energo Monitor je računalno-poslovni sustav za energetski učinkovito praćenje potrošnje vode i energenata a kojeg su razvili djelatnici tvrtke.

  Više informacija

  Energo Monitor
 • Energetska učinkovitost

  Energetska učinkovitost se nametnula kao jedna od najvažnijih tema u hrvatskom ali i svjetskom gospodarstvu. Tvrtka Rudan ima dugogodišnje iskustvo provedbe projekata energetske učinkovitosti u raznim sektorima.

  Više informacija

  Energetska učinkovitost

MADEIN: Zlatna plaketa HGK-a za najbolje malo poduzeće pripala je tvrtki Rudan

Intervju Graciano Rudan, predsjednik Uprave poduzeća Rudan d.o.o.

Povodom dodjele druge «Zlatne plakete» HGK Istarske županije poduzeću Rudan d.o.o. razgovarali smo sa njegovim vlasnikom i predsjednikom Uprave Graciano Rudanom.

Gospodine Rudan, što za Vas znači «Zlatna plaketa» za najbolje malo poduzeće u Istarskoj županiji i ti već druga po redu u zadnjih 5 godina?
Graciano Rudan: «Zlatna plaketa» je veliko priznanje za nas i pokazuje nam da smo na ispravnom putu u našim nastojanjima da postanemo najbolje poduzeće u oblasti uštede vode, ali i drugih energenta u regiji. U Hrvatskoj smo to već odavno postigli što i potvrđuju naši uspješni rezultati, ali i ovakve nagrade koje nam izuzetno puno znače.

Na koji način štedite vodu kod Vaših klijenata?
Graciano Rudan: Poduzeće Rudan d.o.o. radi po ESCO modelu. ESCO dolazi od engleske skraćenice za «Energy Service Company» i označava poslovni model gdje ESCO tvrtka u potpunosti sama financira cijeli projekt, a naplaćuje se isključivo iz dijela ostvarenih ušteda kroz određeni vremenski period. Drugim riječima – naši klijenti ostvaruju milijunske uštede bez kune vlastitih uloženih sredstva jer mi preuzimamo sav rizik za provedbu projekta. Isto tako, za cijelo vrijeme trajanja ugovora, naši djelatnici na terenu u potpunosti preuzimaju brigu oko sustava što je dodatna korist za naše klijente. Time oni oslobađaju svoje resurse (i ljudske i materijalne) za ulaganje u njihov core business.

Od kuda ideja za ESCO projekte?
Graciano Rudan: ESCO kompanije se prvi put javljaju u SAD-u 70-tih godina prošloga stoljeća u vrijeme prve velike naftne krize. Od tada se takav model poslovanja proširio na cijeli svijet. U Hrvatskoj ima malo poduzeća koji rade po tome modelu iz jednostavnog razloga što je potrebno imati dosta vlastitog kapitala za pokretanje takvih projekta. To nisu poslovi gdje je moguće brzo zaraditi i zahtijevaju puno znanja, iskustva i rada za provedbu jednog takvog projekta.

Tko su Vaši klijenti i koliko ste im do sada uspjeli uštedjeti?
Graciano Rudan: Naši klijenti su gotovo sva hrvatska brodogradilišta, Hrvatske Željeznice, Luke, industrija, velika turistička poduzeća, bolnice i još mnogi drugi. Do danas smo našim klijentima uštedjeli preko 300 milijuna kuna na računima za vodu. Koliko je to dobra vijest za naše klijente toliko je loša za lokalna komunalna poduzeća jer su često zbog nas bili prisiljeni mijenjati godišnje budžete zbog značajno smanjenih iznosa računa kod njihovih velikih potrošača!

Kada smo kod komunalnih poduzeća, svima je poznato da i oni imaju velike gubitke u distribuciji vode i da nerijetko te gubitke prebacuju na leđa krajnjih potrošača odnosno svih nas.
Graciano Rudan: Upravo tako, prosječni gubici komunalnih poduzeća koja se bave distribucijom vode u Hrvatskoj iznose 46%. Nije tajna da neki vodovodi imaju gubitke i 80%. Novim zakonom koji stupa na snagu od 01.01.2011. ti gubici će se morati svesti u europske okvire koji iznose od 15% do 18%. Svi oni koji to ne učine plaćati će penale za svaki izgubljeni kubik vode više od dozvoljenog. Mi se u potpunosti slažemo sa tim zakonom jer je voda jedna od najdragocjenijih prirodnih resursa i jako je bitno da se potrošnja vode drži pod kontrolom što je više moguće.

Gdje se poduzeće Rudan vidi u budućnosti?
Kao što je to već godinama u Hrvatskoj, poduzeće Rudan planira napraviti snažan iskorak u regiji i već su poduzeti neki koraci da do toga i dođe kao što to, uostalom, kazuje i naša misija. Ujedno radimo i na unapređivanju vlastite kvalitete te smo prije dvije godine uveli ISO 9001:2008 za učinkovito upravljanje energentima. Isto tako, od prošle godine smo članovi International Water Association (IWA) te konstantno zapošljavamo visoko obrazovane mlade kadrove i to smatramo najsigurnijim ulaganjem u budućnost!

Imate li vi neko rješenje koje može pomoći vodovodima da smanje gubitke u distribuciji?
Za vodovode smo razvili sustav gospodarenja cjelokupnim sustavom – Aquacontrol. Aquacontrol uključuje analizu gubitaka, izradu projektne dokumentacije, sanaciju propuštanja, daljinski nadzor potrošnje pomoću posebnog uređaja kojeg smo razvili. Drugim riječima – pružamo kompletni inženjering za takve sustave. Komunalna poduzeća su to prepoznala tako da smo sa nekima od njih ostvarili impresivne rezultate u vrlo kratkom roku.

Preuzmite članak u PDF formatu.

Tagovi: , , ,