• Prva pasivna poslovna zgrada u RH

  Tvrtka Rudan je primjenila znanje vlastitih inženjera i najbolje primjere iz prakse kako bi postigla A+ energetski razred u ovoj zgradi čiju inovativnost upotpunjuje moderna arhitektura.

  Zgrada Rudan
 • ESCO tvrtka

  Realizaciju prvog ESCO projekta u RH započela je upravo tvrtka Rudan 2000. godine.

  Više informacija

  ESCO projekti
 • Energo Monitor

  Energo Monitor je računalno-poslovni sustav za energetski učinkovito praćenje potrošnje vode i energenata a kojeg su razvili djelatnici tvrtke.

  Više informacija

  Energo Monitor
 • Energetska učinkovitost

  Energetska učinkovitost se nametnula kao jedna od najvažnijih tema u hrvatskom ali i svjetskom gospodarstvu. Tvrtka Rudan ima dugogodišnje iskustvo provedbe projekata energetske učinkovitosti u raznim sektorima.

  Više informacija

  Energetska učinkovitost

MegaWATT: Rudan, istarski majstor uštede vode

Osnivač i čelni čovjek tvrtke Rudan d.o.o. svojim klijentima omogućava milijunske uštede u potrošnji vode bez ikakvih ulaganja ili poslovnog rizika

Kad su ga pitali koji je recept stjecanja velikog bogatstva, poznati američki magnat Andrew Carnegie rekao je: “Brini se za cente, pa će se dolari brinuti sami za sebe!” Hrvatski poduzetnik Graciano Rudan ima sličnu formulu. Njegova glasi: “Brini se za kapi vode, pa će se kune brinuti same za sebe!” On je osnivač i čelni čovjek tvrtke Rudan, vodeće regionalne tvrtke, specijalizirane za pružanje usluga uštede vode, all i drugih energenata. Tvrtka postoji od 1994. i zahvaljujući svojim revolucionarnim postignućima u sferi smanjenja potrošnje vode, posljednjih godina bilježi golem rast te se kontinuirano nalazi na listi najbrže rastućih hrvatskih poduzeća. Ključna prednost Rudanova poduzeća, osim izvrsnih rezultata koje postiže, je tvrtkin model poslovanja. Kako objašnjava Graciano Rudan, radi se o vrsti modela ESCO koji klijentima omogućava da ostvare milijunske uštede bez ikakva rizika i bez uložene kune: “Naziv ESCO dolazi od engleskog naziva Energy Service Company, a podrazumijeva poslovni model gdje tvrtka partner ulaze vlastita sredstva, radnu snagu i tehnologiju, a naplaćuje se isključivo iz dijela ostvarene uštede.

Kod nas je taj naziv malo dvojben jer se vodu ne smatra energentom, no mi mislimo da ona to ipak jest, naročito u formi grijane vode ili pare. Prve kompanije ESCO pojavile su se u SAD-u 70-ih godina za vrijeme velike naftne krize, a kod nas su prisutne tek odnedavno. Radi se o poslovnom modelu gdje mi, s vlastitom radnom snagom, preuzimamo cjelokupnu brigu oko održavanja vodovodnog i hidrantskog sustava kroz određeni broj godina. Zauzvrat, za razliku od nekih sličnih kompanija, naplaćujemo se isključivo iz dijela ostvarene uštede. Razlog tome je što želimo da klijent od prvog dana osjeti efekt ostvarenih ušteda. Pojednostavljeno rečeno, klijent bez uložene kune ostvaruje milijunsku godišnju uštedu vode, rješava se brige oko održavanja sustava te dobiva potpuno saniranu i nadziranu infrastrukturu”.

Takav revolucionarni poslovni model dosad je privukao cijeli niz velikih i uglednih hrvatskih kompanija, kao što su brodogradilišta Brodotrogir, Brodosplit, Viktor Lenac, BK Kraljevica, Luka Rijeka,TLM, ali i niz državnih institucija i javnih poduzeća, poput bolnica ili tvrtki u vlasništvu Hrvatskih željeznica. Iako u Rudanu tvrde da uštede variraju od projekta do projekta, smatra se da načelno postižu uštede vode od 40 do 90 posto. O koliku se tu novcu radi pokazuje primjer jednog hrvatskog brodogradilišta koje je u suradnji s Rudanom smanjilo troškove vode za 32 milijuna kuna godišnje. Ilustrativan je i primjer ušteda u HŽ Infrastrukturi. U nepunih godinu dana, od ožujka 2010. do veljače 2011., tvrtka je provodeći racionalizaciju vodovodne i hidrantske mreže u objektima toga poduzeća uspjela smanjiti ukupnu mjesečnu potrošnju vode s otprilike 50 tisuća na manje od 10 tisuća kubičnih metara. Radi se o smanjenju potrošnje od 82 posto, a u Rudanu vjeruju da bi mogli dosegnuti ukupno87 posto smanjenja, čime bi tvrtka na godišnjoj razini uštedjela 12,8 milijuna kuna. Mogućnost stjecanja takvih ušteda bez ikakvih ulaganja ili poduzetničkog rizika veoma je privlačna, čak i državnim tvrtkama tradicionalno nesklonima bilo kakvim reformama i promjenama. Zbog svega toga, tvrtka Rudan trenutačno zapošljava 37 djelatnika, a osim sjedišta u Žminju, ima poslovne urede u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Ipak, kako kaže Rudan, uštede koje njihovi klijenti ostvare znatno su šire od samog smanjenja potrošnje vode: “Budući da naša tvrtka preuzima kompletnu brigu, potpuno nestaju troškovi održavanja sustava, angažiranih djelatnika, materijala te troškovi usluga vanjskih tvrtki koje su prije bile angažirane za saniranje šteta, iskope i otkrivanje propuštanja.

Potrošnja vode specifična je u odnosu na neke druge energente po tome što se ne može nadzirati na uobičajen način. Velik dio vode se gubi i prije nego što stigne do krajnjeg potrošača, uglavnom zbog dotrajala sustava i neracionalna trošenja. Stoga je naš prvi zadatak sanirati sve gubitke u mreži. Najčešći uzroci toga su podzemna propuštanja, naročito u hidrantskim mrežama koje imaju cijevi većeg profila, a drugi su ispuštanja na krajnjim potrošačima, kao što su neracionalno trošenje, WC-školjke, pipe itd. S obzirom na to da radimo s velikim subjektima koji imaju stotine takvih potrošača, jasno je da se, ako samo 10 posto njih curi, stvara velik gubitak.

Jednom  kad  postignemo zatvoren sustav bez gubitaka, prema želji klijenta, možemo krenuti u drugu fazu, a to je optimiziranje potrošnje kroz implementaciju novih tehnologija i rješenja”. Iako to u široj javnosti nije naročito poznato, s obzirom na tradicionalno neodgovoran odnos prema potrošnji en­ergenata, potencijalni gubici u potrošnji vode, čak i za kućanstva, su golemi. Primjerice, slavina iz koje kaplje samo jedna kap po sekundi rezultirat će gubitkom od šest tisuća litara vode u godini dana, a vodokotlić iz kojeg curi gotov neprimjetan mlaz u godini dana potroši i do 100 kubičnih metara vode. Još je gora situacija s napuklim cijevima ili ventilima koji gube jednu času vode u minuti, što na godišnjoj razini iznosi oko 200 kubičnih metara. Upravo zbog toga, Rudan je razvio sustav nadzora i praćenja potrošnje u realnom vremenu pod nazivom Aquacontrol.

Vodomjere u nekom poduzeću povezuje se s uređajima Aquacontrol koji registriraju i pohranjuju podatke o potrošnji vode iz sata u sat, 24 h na dan. Podaci se putem signala mobilne telekomunikacije prenose do računala koje omogućava obradu i jednostavan prikaz podataka. U slučaju propuštanja sustav odmah alarmira putem SMS-a te su tako u stanju promptno reagirati na bilo kakav incident. Kako objašnjava Graciano Rudan, primjena ovakvih sustava u budućnosti će se znatno povećati, što zbog racionalizacije troškova što zbog uvođenja viših standarda učinkovitosti nakon pristupanja Europskoj uniji: “Ovo što mi radimo zapravo je elementarna ekonomska logika. Ako nešto prodajete ili proizvodite uz maržu od 10 posto, trebate prodati 100 nečega da biste zaradili 10. Puno je lakše uštedjeti 10 nego prodati 100. S druge strane, temeljem iskustava država koje su već pristupile Europskoj uniji može se s popriličnom sigurnošću tvrditi da će cijena vode, ali i ostalih energenata poskupjeti, pa će i ekonomski efekt racionalizacije biti veći. Pridoda li se tome i europska regulativa koja strogo propisuje i penalizira maksimalne gubitke komunalnih vodovodnih mreža, očekujemo da će naš biznis u budućnosti rasti. Mogućnosti su goleme, samo ih moramo iskoristiti”. Zato je poduzeće Rudan i odabralo slogan “Svaka kap je bitna”.

Preuzmite članak u PDF formatu.

Tagovi: , , ,