• Prva pasivna poslovna zgrada u RH

  Tvrtka Rudan je primjenila znanje vlastitih inženjera i najbolje primjere iz prakse kako bi postigla A+ energetski razred u ovoj zgradi čiju inovativnost upotpunjuje moderna arhitektura.

  Zgrada Rudan
 • ESCO tvrtka

  Realizaciju prvog ESCO projekta u RH započela je upravo tvrtka Rudan 2000. godine.

  Više informacija

  ESCO projekti
 • Energo Monitor

  Energo Monitor je računalno-poslovni sustav za energetski učinkovito praćenje potrošnje vode i energenata a kojeg su razvili djelatnici tvrtke.

  Više informacija

  Energo Monitor
 • Energetska učinkovitost

  Energetska učinkovitost se nametnula kao jedna od najvažnijih tema u hrvatskom ali i svjetskom gospodarstvu. Tvrtka Rudan ima dugogodišnje iskustvo provedbe projekata energetske učinkovitosti u raznim sektorima.

  Više informacija

  Energetska učinkovitost

OTS: HŽ Holding – Potpisan ugovor o sanaciji vodne infrastrukture

Zagreb (ots) – Danas 5. ožujka u Zagrebu su Branimir Jerneić, predsjednik Uprave HŽ-Infrastrukture d.o.o., i Graciano Rudan, direktor tvrtke “Rudan” d.o.o. sklopili ugovor o sanaciji, održavanju i nadzoru vodovodne mreže i instalacija po modelu ESCO u Zagreb Glavnom kolodvoru, Zagreb Ranžirnom kolodvoru i u kolodvoru Rijeka.

Ostvarenjem toga ugovora HŽ-Infrastruktura d.o.o. uštedjet će znatan novac te dobiti vodovodnu infrastrukturu saniranu bez ulaganja vlastitih sredstava. Očekuje se da će godišnja ušteda samo na računima za vodu iznositi oko 4,2 milijuna kuna.

ESCO je kratica engleskog izraza “energy service company”, što bi se moglo prevesti kao “poduzeće za štednju energije”. Prvi ESCO-i pojavili su se za velike naftne krize sedamdesetih godina prošloga stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama. Osim ESCO-a pojavila su se i poduzeća specijalizirana za uštede vode, tzv. WASCO-i (“water service company”). No, kratica ESCO s vremenom se uvriježila za poslovanje po takvu modelu bez obzira na to je li posrijedi ušteda vode, struje ili drugih energenta. U Hrvatskoj model ESCO definiran je u stavku 7. članka 4. Zakona o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji (NN br. 152/08) kao poslovni model gdje partnerska tvrtka – u ovom slučaju “Rudan” d.o.o. – ulaže vlastiti novac, radnu snagu i tehnička sredstva, a naplaćuje se isključivo iz dijela ostvarene uštede.

HŽ-Infrastruktura očekuje niz pogodnosti od toga ugovora, između ostalih: znanje i novu opremu, oslobađanje ljudskih i financijskih resursa za druge projekte, jer tvrtka “Rudan” d.o.o u potpunosti će razviti, izvesti i financirati projekt. Investicija se otplaćuje iz ušteda (u dogovorenom razdoblju klijent investiciju vraća isključivo iz ušteda). Tvrtka “Rudan” d.o.o preuzima na sebe sav rizik izvedbe projekta, (tehnički i financijski rizik projekta, organizaciju i vođenje projekta u svim fazama, rizik ostvarenja ušteda u razdoblju povrata investicije te jamči za njihovo ostvarenje.) Očekujemo i smanjenje onečišćenja (projekti energetske učinkovitosti izravno utječu na smanjenje onečišćenja okoliša, a u ovom slučaju na racionalno iskorištavanje vode). Izlaskom tvrtke “Rudan” d.o.o iz projekta nakon što se otplati investicija, HŽ-Infrastrukturi d.o.o. ostaju sve pogodnosti projekta uključujući smanjenje troškova za vodu i održavanje.

HŽ-Infrastruktura d.o.o. kao upraviteljica željezničke infrastrukture u Republici Hrvatskoj obvezna je u maniri dobra gospodara skrbiti o svim troškovima održavanja infrastrukture, a time i o što racionalnijem poslovanju. Zbog starosti i dotrajalosti vodovodnih instalacija u Zagreb Glavnom kolodvoru, Zagreb Ranžirnom kolodvoru i u kolodvoru Rijeka troše se velike količine vode, a time i znatno povećavaju poslovni troškovi. Osim toga postojeće stanje vodovodne infrastrukture iziskuje stalan angažman zaposlenika i mehanizacije HŽ-Infrastrukture d.o.o., a koje se vrijeme može potrošiti na druge poslove. Tvrtka “Rudan” d.o.o., poslovni partner u ovom projektu, osnovana je 1994. a od godine 2000. bavi se projektima uštede vode po navedenom modelu. Za svoj rad dobila je mnoga priznanja, od kojih je najvažnija “Zlatna kuna” Hrvatske gospodarske komore dodijeljena u kategoriji najboljega malog poduzeća godine 2005. u Županiji istarskoj. Samo jednom domaćem brodogradilištu tvrtka “Rudan” d.o.o. uštedjela je više od 32 milijuna kuna na godinu.

Izvor: Hina

Tagovi: , ,