• Prva pasivna poslovna zgrada u RH

  Tvrtka Rudan je primjenila znanje vlastitih inženjera i najbolje primjere iz prakse kako bi postigla A+ energetski razred u ovoj zgradi čiju inovativnost upotpunjuje moderna arhitektura.

  Zgrada Rudan
 • ESCO tvrtka

  Realizaciju prvog ESCO projekta u RH započela je upravo tvrtka Rudan 2000. godine.

  Više informacija

  ESCO projekti
 • Energo Monitor

  Energo Monitor je računalno-poslovni sustav za energetski učinkovito praćenje potrošnje vode i energenata a kojeg su razvili djelatnici tvrtke.

  Više informacija

  Energo Monitor
 • Energetska učinkovitost

  Energetska učinkovitost se nametnula kao jedna od najvažnijih tema u hrvatskom ali i svjetskom gospodarstvu. Tvrtka Rudan ima dugogodišnje iskustvo provedbe projekata energetske učinkovitosti u raznim sektorima.

  Više informacija

  Energetska učinkovitost

Newsletter lipanj 2014. – SVOJIM KLIJENTIMA SMANJUJEMO TROŠKOVE REŽIJA

U nastavku objavljujemo cijeli intervju s izvršnim direktorom tvrtke Rudan d.o.o., objavljen u aktualnom broju privrednog vjesnika

Damir Grgorović, izvršni direktor tvrtke Rudan

Kriza koja još uvijek traje više nego ikada nametnula je potrebu kontrole troškova u poslovanju. Većinom se ta kontrola i smanjenje troškova prelamaju preko leđa zaposlenika, dok je malo tvrtki napravilo kvalitetnu procjenu i značajnije uštedjelo. S Damirom Grgorovićem, izvršnim direktorom žminjske tvrtke Rudan razgovarali smo o tome kako se mogu ostvariti značajne uštede te kako tvrtka može uštedjeti energiju i novac ako zatraži usluge ovog, jednog od specifičnijih poduzeća koje je već 2000. godine započelo s prvim ESCO projektima u Hrvatskoj.

Čime se zapravo bavi Vaša tvrtka?

Tvrtka se bavi uštedama vode i ostalih energenata. Klijentima smanjujemo troškove tzv. režija otkrivajući i otklanjajući potrošnju koja nije nužna za poslovne procese tvrtki. Klijentima možemo ponuditi više modela suradnje, od najjednostavnijih sustava za uštedu tzv. Aquacontrol, pa do preuzimanja upravljanja infrastrukturom klijenata za vrijeme trajanja ESCO projekata (Energy Service Company).

Kako ste poslovali prošle godine?

I prošle godine tvrtka Rudan bilježi nastavak pozitivnog trenda poslovanja, a čemu držimo da doprinosi stalno ulaganje u razvoj usluga i briga za zadovoljstvo naših klijenata.
U zadnjih šest mjeseci zaposlili smo novih 12 djelatnika. Trenutačno zapošljavamo 46 djelatnika, od čega 38 posto s visokom stručnom spremom, dok su ostali specijalizirani djelatnici. Prosječna starosna dob djelatnika je oko 30 godina. Naš poslovni rezultat umnogome ovisi o inovativnosti naših djelatnika jer je svaki naš klijent specifičan pa se i svakom projektu pristupa individualno.

Što konkretno nudite klijentima? O kojim je uštedama riječ?

Valja napomenuti da je tvrtka Rudan u 20 godina stekla takve reference da je postala lider u RH za uštedu vode. Uštedama vode smo se bavili i prije nego što smo uveli ESCO model a ostalim energentima smo se počeli baviti kad se na tržištu pojavila potreba za provođenjem projekata energetske učinkovitosti. Klijentu, putem Aquacontrola, omogućujemo stalnu kontrolu potrošnje vode i energije, a što dalje koristimo i kao svojevrsni alat u mjerama za smanjenje potrošnje. Suradnja s našom tvrtkom postaje investicija a ne trošak jer se povrat ulaganja ostvaruje putem ušteda. Odgovorno tvrdim da netko tko se bavi drugim core businessom teško može u tvrtki sam ostvariti optimalnu potrošnju energenata. Sigurno mu značajno može pomoći onaj tko se usko specijalizirao za poslovanje u području uštede energenata.

Kako se vide te uštede?

Nije moguće kvalitetno upravljati određenim sustavom ako ne postoje mjerenja i usporedbe. Za upravljanje i mjerenje, pak, moraju postojati određeni alati. Da bi se moglo govoriti o mogućoj uštedi potrebno je predhodno napraviti stručnu procjenu, snimiti stanje i napraviti prikaz potrošnje te odrediti potencijal uštede. Ako je taj potencijal npr. veći od 30 posto uštede vode, onda naša tvrtka može ponuditi čak i upravljanje nad vodovodnom infrastrukturom, sama investirati u sustav uštede te pritom klijentu ponuditi svojevrsno partnerstvo, u ESCO modelu poslovanja. Ako je npr. potencijal uštede vode ipak manji od tog postotka, uštede se također mogu ostvariti, a mi možemo ponuditi naš sustav za uštedu Aquacontrol i pratiti klijenta kako bi tu uštedu i ostvario. Mi nakon stručne analize potencijalnog klijenta temeljem, raznih parametara i dosadašnjeg iskustva procjenjujemo koji je optimalni dio uštede moguće postići u uvjetima da tvrtka nastavi normalno funkcionirati.

Jesu li javne i državne institucije svjesne da mogu uštedjeti?

Zdrava logika nalaže da, ako privatne tvrtke mogu uštedjeti, nema nikavih zapreka da to učine i tvrtke u državnom ili javnom vlasništvu. Teško je govoriti o kojem je potencijalu riječ, ali se prema procjenama radi o višemilijunskim uštedama. Bitno je naglasiti da ESCO model uštede ne košta klijente. Apsurdno bi bilo promicati energetsku efikasnost a pritom ne koristiti mogućnosti provedbe konkretnih radnji koje doprinose uštedi energije.

Kolike su te uštede?

Do sada su mnoge hrvatske tvrtke uštedjele u suradnji s nama ostvarile višemilijunske uštede u potrošnji vode i ostalih energenata. Naši su klijenti iz područja industrije, turizma, poljoprivrede, trgovine, zdravstva, obrazovanja, javnih ustanova i infrastrukture, … dakle naše su reference u poslovanju sa raznim tvornicama, hotelima, kampovima, marinama, farmama, trgovačkim centrima, bolnicama, lukama, muzejima, fakultetima, itd. Gotovo da nema područja u kojem nismo ostvarili uštede. ESCO modeli su zanimljivi našim klijentima jer im omogućavaju da kroz partnerstvo s nama, osim što su uštedjeli energiju popravili su i bilancu poslovanja. Nakon isteka ugovora tvrtka sama odlučuje hoće li nastaviti suradnju s nama ili će nastaviti samostalno upravljati uređenom energetskom infrastrukturom.

Postoji li interes manjih tvrtki za vašim uslugama ili radite samo s velikima?

Ako imaju potencijal za uštede onda naravno da radimo i s malim tvrtkama. Naša tvrtka ima specifičan model poslovanja jer ostvaruje partnerski odnos sa klijentom. Znači, ne poslujemo tako da obavimo posao, ispostavimo račun, naplatimo ga i odemo. Mi nastojimo s klijentom ostvariti dugoročan partnerski odnos u kojem on može u svakom trenutku pratiti učinke našeg partnerstva. Bitno je ostvariti cilj i da smo svi zadovoljni učinjenim.

Koliko hrvatske tvrtke prepoznaju važnost ušteda?

Bez obzira na to koliko je primamljivo da se može uštedjeti, pogotovo u situaciji kad se poslovanje tvrtki teško može osloniti na rast ili tržišnu potražnju, danas ipak nije lako poslovati nudeći usluge uštede energije. Često se problem pojavi u velikim tvrtkama koje imaju djelatnike koji se bave održavanjem i energetikom i kojima ne odgovara da taj posao obavlja netko izvana, bez obzira na to koliko bi to bilo efikasnije. Oni se uglavnom trude uvjeriti poslodavca da su već postigli optimalnu potrošnju energenata. Činjenica je da samo educirani i hrabri menadžeri omogućuju borbu argumentima i uvažavaju one koji koriste tvrtki. S takvim menadžerima vrlo lako ostvarujemo suradnju jer argumentirano predstavljamo mogućnosti i potencijale ušteda te su naša postignuća i rezultati vrlo lako vidljivi i mjerljivi.

Kupili ste zemljište u središtu Žminja. U kojoj je fazi izgradnja nove poslovne zgrade?

Tvrtka je upravo izgradila poslovnu zgradu u Žminju a koja je ujedno i prva pasivna poslovna zgrada u Republici Hrvatskoj (energetskog razreda A+), koja će ubuduće služiti i kao poslovno-edukacijski centar te mjesto gdje će se razvijati novi ESCO, Aquacontrol i drugi projekti. Investicija je vrijedna 12 milijuna kuna, a čime je osigurano da tvrtka iz iznajmljenih prostora može nastaviti poslovanje u vlastitom objektu i nastaviti se razvijati. Naše je opredjeljenje da stalno ulažemo u jačanje ljudskih potencijala i suvremenu tehnologiju.

autor članka Jozo Vrdoljak

Tagovi: , , , , , , , , , , , , ,