• Prva pasivna poslovna zgrada u RH

  Tvrtka Rudan je primjenila znanje vlastitih inženjera i najbolje primjere iz prakse kako bi postigla A+ energetski razred u ovoj zgradi čiju inovativnost upotpunjuje moderna arhitektura.

  Zgrada Rudan
 • ESCO tvrtka

  Realizaciju prvog ESCO projekta u RH započela je upravo tvrtka Rudan 2000. godine.

  Više informacija

  ESCO projekti
 • Energo Monitor

  Energo Monitor je računalno-poslovni sustav za energetski učinkovito praćenje potrošnje vode i energenata a kojeg su razvili djelatnici tvrtke.

  Više informacija

  Energo Monitor
 • Energetska učinkovitost

  Energetska učinkovitost se nametnula kao jedna od najvažnijih tema u hrvatskom ali i svjetskom gospodarstvu. Tvrtka Rudan ima dugogodišnje iskustvo provedbe projekata energetske učinkovitosti u raznim sektorima.

  Više informacija

  Energetska učinkovitost

Newsletter srpanj 2013.

Povodom dodjele zlatne pakete prenosimo članak iz Glas Istre: “Tvrtka je rasla na poslovima uštede vode, a odnedavno pružamo i usluge uštede na potrošnji struje i drugih energenata, zahvaljujući primjeni suvremenih tehnologija. Zapravo, želimo biti sinonim za uštedu energenata, kaže izvršni direktor Damir Grgorović”


ŽMINJ – Tvrtka Rudan d.o.o. iz Žminja, temeljem lanjskih rezultata poslovanja, na nedavnoj je sjednici Gospodarskog vijeća nagrađena “Zlatnom plaketom” za najuspješniju istarsku firmu u kategoriji malog trgovačkog društva. To je treći put u proteklih nekoliko godina da su dobili ovo priznanje pa se čini da u Istri nema uspješnijeg malog društva od Rudana. Jer, ako nisu nagrađeni, onda budu nominirani za najbolje, to još uspijeva tek rijetkima poput TDR-a i Plave lagune, dakako u svojim kategorijama. U gotovo dva desetljeća poslovanja tvrtka Rudan, unatoč krizi, stalno bilježi rast financijskih pokazatelja. Za razliku od većine drugih poduzeća koja su rasla na kreditima i poticajima, Rudan je konzervativnim pristupom svoj razvoj temeljio isključivo na vlastitim sredstvima i rezultatima. I što je jednako bitno s rastom tvrtke rastao je i broj zaposlenih. Godine 2005. zapošljavali su 15 radnika, pet godina kasnije bilo ih je 25, a nedavno su premašili brojku od 40 ljudi na plaći. Izvršni direktor Damir Grgorović najavljuje da će do kraja godine putem natječaja zaposliti još osam radnika visoke stručne spreme raznih profila: od iskusnih inženjera strojarstva, građevinarstva i elektrotehnike do ekonomista i pravnika.

Uredi na razini Applea ili Samsunga

 

Tvrtka je rasla na poslovima uštede vode, a odnedavno pružamo i usluge uštede na potrošnji struje i drugih energenata zahvaljujući primjeni suvremenih tehnologija u uspostavi učinkovitog nadzora i upravljanja energentima. Zapravo, želimo biti sinonim za uštedu energenata za poslovne subjekte, a do sada smo našim klijentima osigurali više od 400 milijuna kuna uštede, kaže Grgorović. Ističe da sve što tvrtka radi, kakva sve znanja pruža i kakve najsuvremenije tehnologije svakodnevno implementira, potencijalni klijenti mogu saznati na jednom mjestu – u novoj poslovnoj zgradi u Žminju.
Zgrada je dobro uklopljena u prostor, nalazi se između poštanskog ureda i sajmišta te ističe suvremenom gradnjom – velikim staklenim površinama i keramičkim pločicama iza kojih se krije ventilirana fasada, u minimalistički uređenom zelenom okruženju. Tehnološka opremljenost zgrade je na razini ureda tvrtki poput Applea, Microsofta ili Samsunga – sve vrvi od raznobojnih led svjetala, velikih monitora i kompjutera na kojima rade mnogobrojni zaposlenici. Iako su u novoj zgradi već od travnja, svečano otvorenje još nije upriličeno jer je potrebno neko vrijeme da se ugrađene složene tehnologije testiraju i optimiziraju.
Svećano otvorenje biti će do kraja godine, a tada ćemo moći pokazati široj javnosti implementiranu suvremenu tehnologiju, koja je novost u Hrvatskoj, veli Grgorović te nam otkriva da nova poslovna zgrada nema klasičnu klimu za hlađenje niti radijatore za grijanje.

Prva pasivna poslovna zgrada u Hrvatskoj


Od travnja 40-ak radnika ovdje radi u optimalnim temperaturnim
uvjetima. Ugrađen je sustav automatske regulacije kojim se mogućuje upravljanje i regulacija termotehničkih sustava, ali i rasvjete te zasjenjivanje otvora. Grijanje je riješeno putem solarnih panela postavljenih na krovu koji omogućuju niskotemperaturno podno grijanje, ali i zagrijavanje potrošne tople vode, a potpomognuto je sustavom koji i energiju iz zraka može pretvoriti u iskoristivu toplinu. Naime, zrak unutar zgrade izmjenjuje se putem sustava za ventiliranje prostora pa se tako i otpadna toplina od servera zimi koristi za zagrijavanje.
Uskoro će biti u funkciji i sunčana elektrana, a dodatnu uštedu energije za grijanje i hlađenje donosi ventilirana fasada
s protokom zraka između pločica i fasadne obloge. Sve je to oslovnoj zgradi Rudana osiguralo energetski razred “A+”, što je ini prvom pasivnom poslovnom zgradom u Hrvatskoj, potvrđuje nam Grgorović. Da su pazili na svaki detalj, otkriva podatak da je i dizalo klasificirano u energetski razred “A”. Osim toga, koriste isključivo prijenosna računala koja troše osjetno manje energije od klasičnih.

Stručni timovi u Žminju, Zagrebu, Rijeci i Splitu

Osim uslugama daljinskog nadzora potrošnje svih energenata te energetskom efikasnošu kroz uštede potrošnje vode i ostalih energenata, poduzeće Rudan se bavi i facility menadžmentom – projektiraju, postavljaju i odražavaju razne sustave grijanja i hlađenja te vodovodne, plinske, strojarske i elektroinstalacije, uključujući i one daljinski nadzirane. Graciano Rudan veli da su njihovi timovi trajno raspoređeni u Žminju, Zagrebu, Rijeci i Splitu te da su u stanju promptno odgovoriti na zahtjeve svojih klijenata na cijelom području Hrvatske.

Bez uložene kune do milijunskih ušteda

Rudan d.o.o. počela je poslovati 1994. godine kao tvrtka za održavanje i servisiranje rashladne i ugostiteljske opreme, a potom su širili djelatnost te se 2000. počeli baviti i prvim ESCO (Energy Service Company) projektima. Pioniri su u uštedi vode u Hrvatskoj. U 2010. godini njihov je ESCO projekt uštede vode Hrvatsko udruženje menadžera CROMA proglasilo najuspješnije vođenim poduzetničkim projektom u hrvatskom gospodarstvu, a direktor tvrtke Graciano Rudan nagrađen je kao menadžer godine. No, kako njihov sustav funkcionira u praksi? Direktor i vlasnik Žminjske tvrtke Graciano Rudan veli da proučavanjem potrošnje resursa, unutar velikih sustava, nastoje uočiti neučinkovitost odnosno nepotrebnu rastrošnost te osmisliti način na koji bi se ti troškovi sveli na razuman minimum, do mjere u kojoj se radni procesi mogu odvijati normalno, bez poteškoća. – Metodama uštede i ulaganjem vlastitog novca obnavljamo i optimiziramo infrastrukturu, uvodimo tehnološke inovacije te racionaliziramo poslovne procese. Po obavljenom poslu s klijentima dijelimo financijske efekte ostvarenih ušteda u određenom vremenskom razdoblju i određenom omjeru. Taj model ulaganja pokazao se stimulativnim za naše naručitelje jer bez kune uložena kapitala dolaze do milijunskih ušteda. Takvim načinom rada jednoj smo velikoj domaćoj tvrtki smanjili godišnje troškove za čak 32 milijuna kuna, istišće Rudan.

Tagovi: , , , , , ,