• Prva pasivna poslovna zgrada u RH

  Tvrtka Rudan je primjenila znanje vlastitih inženjera i najbolje primjere iz prakse kako bi postigla A+ energetski razred u ovoj zgradi čiju inovativnost upotpunjuje moderna arhitektura.

  Zgrada Rudan
 • ESCO tvrtka

  Realizaciju prvog ESCO projekta u RH započela je upravo tvrtka Rudan 2000. godine.

  Više informacija

  ESCO projekti
 • Energo Monitor

  Energo Monitor je računalno-poslovni sustav za energetski učinkovito praćenje potrošnje vode i energenata a kojeg su razvili djelatnici tvrtke.

  Više informacija

  Energo Monitor
 • Energetska učinkovitost

  Energetska učinkovitost se nametnula kao jedna od najvažnijih tema u hrvatskom ali i svjetskom gospodarstvu. Tvrtka Rudan ima dugogodišnje iskustvo provedbe projekata energetske učinkovitosti u raznim sektorima.

  Više informacija

  Energetska učinkovitost

Posjet Osnovne škole Vladimira Gortana iz Žminja novootvorenom poslovno-edukacijskom centru

Učenici Osnovne škole u posjeti tvrtki Rudan
Učenici četvrtog razreda Osnovne škole Vladimira Gortana iz Žminja organizirano posjetili tvrtku Rudan d.o.o.

U petak 18.10.2013. godine učenici četvrtog razreda Osnovne škole Vladimira Gortana iz Žminja posjetili su tvrtku Rudan d.o.o. sa svrhom obilaska novopostavljene profesionalne meteorološke stanice Vaisala WXT520 koja mjeri temperaturu zraka, relativnu vlažnost, tlak zraka, smjer i brzinu vjetra te oborine.

Učenici su tako mogli na licu mjesta vidjeti način na koji meterorološka stanica mjeri i prikazuje podatke vezane za meteorološke uvjete. Meteorološka stanica Vaisala nešto je naprednija, pa tako umjesto standardnih lopatica ili propelera za mjerenje brzine vjetra, ova meteorološka postaja ima ultrazvučni senzor koji koristi ultrazvuk za mjerenje smjera i brzine vjetra. Senzor nema pokretnih dijelova, što ga čini neovisnim od nekih ograničenja koja inače imaju mehanički mjerači senzora, kao što su inercija ili trenje. Na senzoru postoje tri ultrazvučne sonde u obliku jednakostraničnog trokuta. Mjerenje vjetra temelji se na tome koliko vremena signal putuje iz jedne do druge sonde.

Količina kiše se također mjeri na znatno drugačiji način od klasičnih meteoroloških stanica koje obično imaju klackalicu koja “klacne” za svaki pali milimetar kiše. Vaisala meteorološka postaja ima senzor za mjerenje oborina koji mjeri utjecaj pojedinih kapi kiše koje su pale na čeličnu površinu pomoću piezoelektričnog detektora. Senzor mjeri akustiku, odnosno jačinu zvuka svake pojedine kapi. Veća kap napravi jači akustični signal nego manja kap kiše. Piezoelektrični detektor pretvara zvučne signale u napon. Ukupna količina kiše računa se kao suma svih pojedinih naponskih signala u određenom vremenu i po određenoj površini koja iznosi 90 mm u promjeru. Podaci sa meteorološke stanice dostupni su na portalima IstraMet i Pljusak.

Ovo je tek prvi takav u nizu posjeta učenika Osnovne škole tvrtki Rudan, a očekuje ih se i nadalje.

Tagovi: , , ,