• Prva pasivna poslovna zgrada u RH

  Tvrtka Rudan je primjenila znanje vlastitih inženjera i najbolje primjere iz prakse kako bi postigla A+ energetski razred u ovoj zgradi čiju inovativnost upotpunjuje moderna arhitektura.

  Zgrada Rudan
 • ESCO tvrtka

  Realizaciju prvog ESCO projekta u RH započela je upravo tvrtka Rudan 2000. godine.

  Više informacija

  ESCO projekti
 • Energo Monitor

  Energo Monitor je računalno-poslovni sustav za energetski učinkovito praćenje potrošnje vode i energenata a kojeg su razvili djelatnici tvrtke.

  Više informacija

  Energo Monitor
 • Energetska učinkovitost

  Energetska učinkovitost se nametnula kao jedna od najvažnijih tema u hrvatskom ali i svjetskom gospodarstvu. Tvrtka Rudan ima dugogodišnje iskustvo provedbe projekata energetske učinkovitosti u raznim sektorima.

  Više informacija

  Energetska učinkovitost

Večernji: HŽ Infrastruktura na računima za vodu na 3 kolodvora štedi mil. eura

U projekt uštede vode ta je HŽ-ova tvrtka ušla s kompanijom Rudan d.o.o koja se brine o šupljim cijevima, tlaku…

HŽ Infrastruktura odlučila je srezati račune za vodu koji su samo na ranžirnom kolodvoru u Zagrebu godišnje iznosili devet milijuna kuna. U partnerstvu s tvrtkom Rudan d.o.o. bespotrebnu potrošnju vode zaustavit će na ranžirnom kolodvoru, Glavnom kolodvoru u Zagrebu te riječkom kolodvoru na kojima su računi za vodu ukupno iznosili 14,4 milijuna kuna.

Na taj način kane na ta tri kolodvora zajedno potrošnju vode smanjiti za 75 posto te iduće godine uštedjeti milijun eura. Ove bi godine ušteda mogal iznositi oko četiri do pet milijuna kuna. Tvrtka Rudan ima zadatak utvrditi gdje se sve na ta tri kolodvora voda troši zato što su cijevi šuplje ili zato što voda jednostavno bespotrebno curi.

– Toj tvrtki ne plaćamo njihov rad, nego ćemo im platiti 55 posto od svote koju ćemo uštedjeti. Nama će ostati 45 posto od ušteđenog, odnosno toliko će nam biti manji računi – rekao nam je Branimir Jerneić, direktor HŽ Infrastrukture.

U prva tri mjeseca tvrtka Rudan uspjela je, nastavio je Jerneić, na sva tri kolodvora zajedno smanjiti potrošnju vode za 49 posto, odnosno s 32.000 kubika na 16.200. Voda se na kolodvorima koristi za grijanje skretnica, u hidranstkoj mreži, za pranje vlakova…

Tvrtka Rudan posluje na način da svoj novac ulaže u u tehnologije uz pomoć kojih se štedi voda (krpanje cijevi, smanjivanje pritiska u cijevima itd…), a naplaćuje se ostvarenom uštedom. Spada u tzv. ESCO (Energy Service Company) tvrtke koje su se, kako navode na svojim web stranicama, pojavile 70-ih godina u Sjedinjenim američkim državama za vrijeme velike naftne krize. Osim uštedama vode takve se kompanije bave i uštedama struje i drugih energenata.

Izvor: Večernji list

Tagovi: , , ,